01.01.1970. 0

Češki fousek

Češki fousek je češka rasa svestranog psa. Prvi svetski rat i njegove posledice dovele su do skorog izumiranja ove rase pasa. Pristupilo se obnavljanju rase. Osnove za obnovu bile su neke po poreklu tipične jedinke, od kojih se planskim uzgajanjem dobio savremeni tip češkog fouseka, koji sada po broju zauzima drugo mesto među lovačkim psima u matičnoj državi.

Pas je srednje veličine, ateletski građen, žilavog i mišićavog tela, oštre dlake sa urođenim osobinama za rad na polju, vodi i šumi. Pored njegove urođene oštrine prema štetočinama, lako se vodi i čoveku je vrlo odan. Njihova najuočljivija osobina je prepoznatljivo krzno lica, meke, čupave obrve, brkovi i brada. Brašunaste uši labavo vise uz bok lica, dok su im dražesne bademaste oči duboko postavljene i mogu biti jantarne ili smeđe boje.

Prilagodljivi su bilo kojoj vrsti terena i vrsti lova. Može se koristiti za lov na gorske i vodene ptice, ali i za praćenje visoke divljači.

Osobine
Težina Mužjak 28 — 34 kg
Ženka 22 — 28 kg
Visina Mužjak 60 — 66 cm
Ženka 58 — 62 cm
Dlaka Podlaka meka(gusta kao vuna, 1,5 cm), Pokrovna dlaka duga(3-4 cm), Čekinje dugačke (5-7 cm)
Boja Tamno bela sa kestenjastim pločama ili bez njih, kestenjasti i prskani znaci na prednjem delu grudi i na donjem delu prednjih nogu, ili kestenjasto bez oznake
Životni vek 12 — 15 godina

 

 

 

lovac

Vaš komentar je stavljen u red za pregled od strane administratora sajta i biće objavljen nakon odobrenja