01.01.1970. 0

Epidemija COVID 19 i krivolov

Na portalu Agroklub je objavljen tekst našeg kolege lovca i poznatog novosadskog novinara Dušana Knežića, koji se pozabavio krivolovom za vreme vanrednog stanja u državi zbog epidemije COVID 19.

Vrlo dobro odabrana tema i veoma dobar tekst koji upozorava na sve veću opasnost od naoružanih ljudi mesarskog smera, koji su se posebno nameračili na srneću divljač, ali ne zaobilaze ni divlje svinje ni bilo koju drugu vrstu divljači koja se može unovčiti za sitne pare, pustošenjem lovišta i obezvredjivanjem truda lovaca i lovačkih organizacija. Tazmere krivolova u poslednje vreme su takve da se slobodno mogu nazvati epidemijom, a pouzdane vakcine nema. Sudska praksa i blaga kaznena politika idu na ruku lopužama, koji čak i kad su jednom  uhvaćeni na delu, uprkos krivičnim prijavama i sudskim procesima neretko nastavljaju sa praksom lovokradje, računajući na digotrajne sudske procese i nedovoljno definisanost u definiciji kricičnog dela. Oružje lopužama nije problem, čak i kada im se oduzme nadjeno oružje, vrlo brzo uspevaju da nabave novo, ilegalno, i da nastave sa lopovlukom.

Medju lovcima kruži priča, u čiju istinitost ne ulazimo, da je navodno postojao jedan lovočuvar ili upravnik lovišta, koji je praktikovao efikasnu metodu da njegovo lovište poštedi od lopuža, ali nećemo da objašnjavamo u detalje – dovoljno je reći da su mnoge puške navodno posle intervencije bile trajno neupotrebljive, iskrivljenih cevi u nekim jačim rašljama drveta, a vlasnik krivolovac je posle iz samo njemu znanih razloga zaobilazio to lovište u širokom luku. Ne promovišemo tu metodu jer bi mogla da odvede u anarhiju, procedura sa krivolovcima je precizirana, i treba je se držati, ali efikasnost metode je veoma, veoma visoka. Stara poslovica kaže: ‘Ne boji se djavo Boga, nego batina’, i jedno je sigurno: mnogi pravi lovci bi sa apetitom lopužu propustili kroz šake, ali to nije zakonito, pa se teškom mukom uzdržavaju.

Veoma dobar tekst Dušana Knežića možete pročitati ako kliknete na sledeći link:

https://www.agroklub.rs/

lovac

Vaš komentar je stavljen u red za pregled od strane administratora sajta i biće objavljen nakon odobrenja