01.01.1970. 0

Svilajnac: još jedna pogibija lovca!

Današnji dan, nedelja pre podne, je bio koban za još jednog lovca, koji stradao tokom lova. Slično kao i u prethodnoj vesti od pre nedelju dana iz Gadžinog Hana, i ovaj put u Svilajncu tragedija se verovatno dogodila tokom lova na divlje svinje u ovo doba godine, kada je preglednost u lovištu značajno umanjena zbog bujne vegetacije, i kada se zahteva dodatna opreznost, kako zbog okolnosti tokom lova tako i zbog dalekometnih i vrlo ubojitiih zrna koja se koriste u ovom lovu.

Prenosimo pisanje medija o ovom dogadjaju:

SVILAJNAC, JAGODINA

Policijska uprava u Jagodini saopštila je danas da je uhapšen M.T (57) iz sela u okolini Svilajnca, pod sumnjom da je iz lovačke puške nehatno ubio muškarca (46) iz istog sela.

M.T je uhapšen „zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nehatno lišenje života“, stoji u saopštenju.

M.T je, posle hapšenja od strane policije, „određeno zadržavanje do 48 sati, posle čega će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu“.

„Kako se sumnja, osumnjičeni je u lovu, iz lovačke puške nehatno ustrelio četrdesetšestogodišnjeg muškarca iz istog sela, koji je od zadobijenih povreda preminuo“, navodi se u saopštenju. (izvor rtv.rs).’

Kako saznajemo, ovaj tragičan dogadjaj se desio u ataru sela Bogovo u okolini Svilajnca, a poginuli lovac je pogodjen u grudi karabinskim zrnom. Akteri u ovoj tragediji su, osim što su bili  kolege lovci, bili su izgleda i komšije!

Lovovi na divlje svinje u ovo doba godine su vrlo rizični, ali se ipak odvijaju. Organizacija ovih lovova je skoro iznudjena, zbog šteta koje divlje svinje nanose usevima u  poljoprivredi i koje štete kasnije najčešće moraju, po zakonu, da nadoknade lovačke organizacije. Visina šteta ume da bude takva da ozbiljno ugrozi opstanak nekog lovačkog udruženja, pa lovci iz svojih džepova izvlače i posledni dinar da pokriju ovaj trošak. Drugi razlog za odvijanje ovih lovova je obaveza lovaca da pojačanim odstrelom u skladu sa odlukama nadležnih državnih organa vrše redukciju divljih svinja u sprečavanju širenja bolesti afričke kuge ovih životinja, i gde su lovci praktično prva i jedina linija odbrane.

Tuga! Za svega 7 dana dve pogibije u lovu, a četiri porodice zavijene u crno – one iz kojih su poginuli i one iz kojih su oni koji su pucali.

Šta se tačno desilo ovaj put, da li su prve informacije verodostojne, pod kakvim okolnostima se pogibija dogodila, da li su poštovane sve mere bezbednosti, da li je disciplina bila na nivou ili nije, utvrdiće se tokom istrage. Kako god, ni jednom lovcu ne može biti svejedno kad čuje za ovakve  i slične dogadjaje.

Porodici poginulog i kolegama lovcima iz Svilajnca izražavamo najdublje saučešće. Ne ponovilo se ovo nikad i nigde više.

lovac

Vaš komentar je stavljen u red za pregled od strane administratora sajta i biće objavljen nakon odobrenja