Za ovu čorbu se koriste starije ptice ili one ružno prostreljene koje ne mogu da se peku. Sasvim dobro će za nju ići fazan, divlja patka pa i divlja guska…
Priprema:
Očišćenog fazana oprati i podeliti na porcije (ovde bez marinade). Oprane goveđe kosti složiti na dno srednje velike šerpe, sipati 2-2,5 litre vode pa kad proključa staviti meso.
Kad voda ponovo proključa smanjiti vatru i dodati crni luk koji je našpikovan karanfilićem (klinčić), kao i beli luk i biber. Staviti očišćenu i isečenu na kolutove zelen i isečene pečurke. Kuvati na tihoj vatri toliko dugo dok meso ne počne da se odvaja od kostiju.
Skinuti masnoću sa površine čorbe (penu), a čistu supu kutlačom pažljivo presuti u drugi sud, da se ne zamuti. Meso odvojiti od kostiju i samleti ga na mašini za meso tri puta! Meso propržiti na puteru da dobije braon boju, dodati brašno, razrediti supom i zatim sipatu u svu supu u loncu.
Dodati pavlaku i malo muskatnog oraha i sačekati da proključa. Na kraju dodati so, limunov sok i iseckan peršunov list. Na puteru propržiti zemičke isečene na kockice.
Sipati čorbu i dodati pržene kockice…
Prijatno.