01.01.1970.

Prepelice sa gljivama

Sastojci

  • 8 debeljuškastih prepelica
  • 60 g maslaca
  • 60 g pančete
  • 40 g suvih gljiva
  • glavica luka
  • šargarepa
  • komadić celera
  • lovorov list
  • čen belog luka
  • vezica peršuna
  • malo brašna
  • čaša supe
  • čaša suvog belog vina
  • biber i so.

Priprema:

Suve gljive namočite u malo mlake vode. Očišćenim prepelicama izvadite iznutricu, operite ih, osušite i pobrašnjavite.

Naseckajte luk sa pančetom, šargarepom, celerom i lovorovim listom, meša­vinu stavite u posudu i lagano prepržite na maslacu, zatim dodajte prepelice, pustite da malo porumene sa svih strana, posolite, pobiberite, zalijte vinom, pa kad vino skroz izvetri, dodajte oceđene gljive, dobro promešajte, zalijte čašom supe i dalje kuvajte na blagoj vatri u pokrivenoj posudi povremeno mešajući.

Nekoliko minuta pre nego što sa vatre skinete jelo, posi­pajte ga mešavinom belog luka i peršuna. Možete poslužiti sa toplom palentom.

Služi se toplo uz aromatična bela vina.

Prijatno!